Endocannabioidesysteem

Het endocannabinoïdesysteem

Dit is een enorm receptornetwerk dat pas in de jaren 80 is ontdekt en zich door het gehele lichaam uitstrekt met de hoogste concentratie in de hersenen.
Het endocannabinoidsysteem (ECS) bestuurt ingewikkelde functies zoals communicatie tussen de cellen onderling en de zgn homeostase, ofwel het in evenwicht houden van het lichaam en lichaamsprocessen die nodig zijn om te overleven.  Het systeem speelt ook een rol bij een groot aantal ziekten/ ziektebeelden.
Door de complexiteit van het systeem èn het grote aantal functies waarin het een rol speelt, is wetenschappelijk onderzoek hiernaar zeer complex en tijdrovend.

Het menselijk lichaam bezit specifieke bindingsplaatsen voor cannabinoïden op het oppervlak van vele celtypen en het produceert verschillende endocannabinoïden die binden aan de cannabinoïde-receptoren (CB) die zo geactiveerd worden. Twee soorten cannabinoïde-receptoren zijn tot nu toe geïdentificeerd: CB1-recepteron die zich met name bevinden in het zenuwstelsel (hersenen, spieren, lever, spijsverteringssysteem) en CB2-receptoren die zich met name bevinden in het immuunsysteem. CB-receptoren en endocannabinoïden vormen het endogene cannabinoïdesysteem. Sommige fytocannabinoïden bootsen de effecten van endocannabinoïden na door te binden aan dezelfde receptoren. CBD bindt nauwelijks aan de CB-receptoren, maar zorgt ervoor dat de CB-receptoren optimaal functioneren en zo de werking van de cannabinoïden verstrekt.

In algemene termen is het ECS betrokken bij vele fysiologische processen, waaronder motorische controle, geheugen en leren, perceptie van pijn, regulatie van energiebalans en gedrag zoals voedselinname. Het ECS is ook betrokken bij de modulatie van immuun-, inflammatoire en endocriene reacties, de modulatie van het immuunsysteem en neuroprotectie.
Ten slotte kan het ECS in staat zijn antiproliferatieve acties uit te voeren, omdat receptoren zijn ontdekt in het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg), evenals in vele organen en perifere weefsels. Afhankelijk van het celtype, de dosis en de staat van het organisme, kan de activering van CB-receptoren een verscheidenheid aan effecten veroorzaken, waaronder euforie, angst, droge mond, spierontspanning, honger en pijnvermindering.

(c) Canmedix