Terpenen

Naast de verschillende soorten cannabinoïde uit de hennep plant spelen ook andere stoffen, zoals terpenen een rol. Terpenen behoren tot de organische verbindingen die in verschillende hoeveelheden voorkomen in verschillende cannabissoorten en verantwoordelijk zijn voor die de typische geur en smaak.

Tot dusverre hebben de wetenschappers terpeenprofielen in kaart gebracht in bijvoorbeeld koffie, wijn of sinaasappels. De eerste studies van terpeenprofielen in cannabisplanten worden uitgevoerd in laboratoria, met als doel hun individuele en wederzijdse effecten te beschrijven (en ook synergetische effecten bij gebruik samen met cannabinoïden). Ongeveer 120 verschillende terpenoïden worden aangetroffen in cannabis.  Er zijn sterke aanwijzingen dat deze stoffen een rol spelen bij het reguleren van neurotransmitters, zoals dopamine en serotonine en dat er een synergie is tussen de verschillende cannabinoïden.

Door de unieke extractie methode bevat onze olie ook een profiel aan terpenen, zoals a-pinen & b-pinen (ontsteking remmende effecten), kampfen, myrcen (ontstekingsremmend, kalmerend en spierverslappend), limonen (bevordert gewichtsverlies, helpt bij ademhalingsproblemen, heeft schimmelwerende eigenschappen en verbetert de spijsvertering), trans-ocymen, terpinolen (antioxidant), b-caryophylen (depressie, angst en pijn), a-humulen. Deze terpenen leveren een belangrijke bijdrage aan het entourage effect, ofwel het versterken van de medicinale eigenschappen waarbij de natuurlijke ingrediënten (bijv. terpenen, cannabinoiden) van de hennep plant samenwerken. Deze unieke stoffen zijn niet meer aanwezig in een zogenaamd isolaat waar slecht één stof uit de plant wordt toegediend.

Een paar feiten over de geur en smaak van cannabis:

  • Cannabis bevat meer dan 120 verschillende terpenen. Sommigen van hen alleen in sporen, anderen percentielen van twee cijfers.
  • Terpenen worden gevormd in trichomen, de harsklieren waarin ook THCA , CBDA en andere cannabinoïden worden gevormd.
  • Terpenen zijn goed voor 10-20% van alle oliën gevormd door trichomen.
  • De speurhonden detecteren de geur van aromatische terpenen dus niet van THC, CBD. Deze stoffen zijn geurloos!
  • De leeftijd, de rijpheid en het deel van de dag van de plant kunnen de hoeveelheid en het aandeel van de terpenen beïnvloeden. Hun vorming is een continu proces, maar ze verdampen als gevolg van hitte en zonlicht.